skip to Main Content

Säga nej utan dåligt samvete

Nej är ett av de allra svåraste orden att säga för många av oss, samtidigt som det är ett av de viktigaste. För få nej leder lätt till att vi känner oss stressade eftersom vi tar på oss för mycket. Trots att det känns jobbigt kan vi faktiskt säga nej utan dåligt samvete. Jag ska förklara hur.

Genom att alltid säga ja till allt och alla fyller vi våra dagar och veckor med så mycket aktiviteter och måsten att det inte finns någon tid kvar att ta hand om oss själva.

När vi stressar på dag ut och dag in utan att stanna upp och ladda om blir vi till slut så slutkörda att det börjar slita på vår hälsa.

Kroppen har ett otroligt smart skyddssystem som larmar och visar väldigt tydligt när det är dags att ta det lugnare. Om vi inte lyssnar på signalerna kroppen skickar oss kan det leda till att vi blir riktigt sjuka och får en lång väg tillbaka till återhämtning.

När vi börjar känna av återkommande kroppsliga tecken på stress som spänningar i muskler, yrsel, sömnproblem, hjärtklappning, svårigheter att andas, energilöshet, trötthet, huvudvärk, migrän, ständig irritation och koncentrationssvårigheter är det därför viktigt att ta det på allvar och göra förändringar.

Att säga nej är något av det viktigaste vi kan göra för vår hälsa. Nej är ett magiskt ord som ger oss utrymme och tid att ta hand om oss så vi kan återhämta oss när vi känner oss stressade och slitna.

När vi säger nej visar vi för andra och oss själva att vi tar ansvar för vår hälsa och att vi tar våra gränser på allvar. Som bonus blir vi starkare i oss själva och säkrare på vad vi vill och inte vill när vi börjar sätta gränser och säga nej.

Det kan vara svårt att sätta tydliga gränser och vi får ofta dåligt samvete när säger nej. Vi tror att vi sviker chefen, vännerna och familjen som alla behöver oss.

Det vi ofta glömmer bort är att vi faktiskt sviker oss själva genom att inte ta våra egna behov och vår hälsa på allvar. Mår vi inte bra kan vi inte heller hjälpa någon.

Därför kan vi säga nej utan dåligt samvete

  • Genom att säga nej visar vi att vi väljer vad som är viktigt för oss. Personer i vår omgivning kommer då förstå att de gånger vi säger ja betyder det verkligen JA!
  • Andra märker när vi tackat ja till att ses trots att vi egentligen inte har tid eller lust. Även om vi tror att vi är diskreta när vi sneglar på klockan kan de känna att vi egentligen inte vill vara där.
  • För varje gång vi säger nej frigör vi tid som innebär att vi kan säga ja till något annat som vi hellre vill göra och som vi mår bra av.
  • Vi säger nej för att spara vår energi till när den verkligen behövs, det tjänar både vi och alla omkring oss på.
  • Anledningen till att vi säger nej är att vi tar våra behov och vår hälsa på allvar. Det är något att vara stolt över!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top