skip to Main Content

Pepparkakspudding på havre med hemgjord blåbärssylt

Pepparkakspudding på havre med hemgjord blåbärssylt

6-8 portioner

 
Du behöver:

Gröt (kan kokas i förväg och förvaras i kylen)

  • 3 dl hel havre (t. ex. Saltå Kvarns) eller 4 dl havregryn
  • 6 dl eller 8 dl vatten

Pudding

  • färdigkokt havregröt
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 2  lättvispade ägg
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 st mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma

Sylt

  • 2 dl frysta blåbär
  • 2 -3 krm fiberhusk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • eventuellt sötning

 

1. Valfritt: blötlägg havren om du använder hela kornet. Mängden vatten ska vara dubbelt så mycket som havre. Tillsätt en matsked vinäger i  vattnet. Blötlägg 12-24 timmar, ju längre desto bättre. Havren blir mer lättsmält och näringsupptaget ökar. Havregryn behöver inte blötläggas.

2. Skölj havren ordentligt efter blötläggning. Mät upp nytt vatten och koka havren 45 minuter. Gröten kan förvaras i kylen tills du gör puddingen.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt kryddorna, kokosmjölken och äggen till gröten. Rör ordentligt.
4. Smörj en ugnsform med kokosolja, smör eller ghee och häll i smeten. Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna något samtidigt som du gör blåbärssylt genom att tina blåbär i en gryta. Tillsätt vaniljpulver och lite fiberhusk i taget, för att få en tjockare konsistens. Söta sylten om du vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top