skip to Main Content

Indisk linsgryta

Nu på vintern är det så gott med varma och kryddiga grytor som värmer upp kroppen inifrån. Den här passar extra bra efter en långpromenad i minusgrader. Grytan är helt vegansk och fullproppad med antiinflammatoriska kryddor som vitlök, ingefära och gurkmeja. Bästa sortens medicin i förkylningstider. Ett stort plus är att grytan blir klar på under 30 minuter. Stek några kikärtsplättar till så har du en komplett måltid.

Indisk linsgryta

3-4 port

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk färsk ingefära, skuren i bitar
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 2 dl röda linser
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk röd currypasta
  • Kokosolja till stekning
  • Salt och peppar
  1. Skala morötterna och skär dem i små bitar.
  2. Mixa lök och tomater till en jämn sås.
  3. Skär ingefäran i små bitar
  4. Hetta upp kokosoljan i en djup gryta, häll i tomat- och löksåsen tillsammans med ingefäran. Pressa i vitlöken och låt blandningen fräsa under omrörning.
  5. Krydda med garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja och currypasta. Låt fräsa lite till.
  6. Skölj linserna i vatten och häll i dem tillsammans med morötterna och kokosmjölken i grytan. Koka upp.
  7. Koka på låg värme i ungefär 10 minuter. Rör om lite då och då så linserna inte fastnar i botten.
  8. Häll i de frysta ärtorna. Stäng av plattan och låt grytan stå några minuter på eftervärme, så behåller ärtorna sin spänst.
  9. Salta och peppra.
  10. Servera tillsammans med kikärtsplättar eller annat bröd.


 

Vill du lära dig laga mer vegetarisk mat?

Häng med mig på matlagningskurs i Karlstad med start 8 februari!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top