Glutenfria salta sesamkex

Krispiga och salta kex som blir väldigt vackra och passar till allt möjligt. Som förrätt med snabbstekt halloumi och färsk ruccola, på ostbrickan med chèvre och fikonmarmelad eller som mellanmål med mosad avokado till exempel.

Väldigt lättbakat eftersom degen går supersnabbt att röra ihop. Om du vill ha blandade frön i kexen minskar du bara mängden sesamfrön och byter ut mot linfrön, solroskärnor eller pumpafrön.

Jag brukar baka dubbel sats av sesamkex eller fröknäcke till buffébordet och servera tillsammans med olika ostar när vi får lite fler gäster. De är alltid väldigt uppskattade och många vill ha receptet. Så här kommer det!

Glutenfria salta sesamkex

1 plåt

  • 1 dl vita sesamfrön
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 0,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 dl majsmjöl
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1 msk kokosolja
  • 1 dl kokhett vatten
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål och klicka i kokosoljan.
  3. Koka upp vatten och häll det över oljan så den smälter. Rör ihop till en deg och lägg upp den på plåt med bakplåtspapper.
  4. Degen är ganska klibbig, så enklast är att lägga ett bakplåtspapper ovanpå innan du kavlar ut den. Kavla tills degen är jämn.
  5. Strö över sesamfrön och skär upp i mindre bitar innan du ställer in plåten i ugnen. Grädda ca 40 minuter. Kexen ska vara hårda men inte brända. Låt svalna innan du bryter dem i bitar. Förvara i lufttät burk.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *