skip to Main Content

5 knep för att hålla dig frisk i förkylningstider

Vi kan hjälpa immunförsvaret på en massa sätt för att klara oss undan förylningar. Här kommer mina fem bästa knep.

1. Vila

När du har en förkylning på gång blir du extra trött och hängig. Det är kroppens sätt att säga att du behöver vila. Sömn är den absolut bästa medicinen mot förkylningar eftersom immunförvaret jobbar extra effektivt när vi sover. Så istället för att stressa på som vanligt – lyssna på kroppen och vila.

2. Rör dig lagom

Du kan stärka ditt immunförsvar genom att träna regelbundet på en lagom nivå. Alltför hård träning försvagar immunförsvaret tillfälligt, men en rask promenad om dagen där du får upp lite puls är perfekt.

3. Få i dig bra näring

Maten vi äter spelar stor roll och kan antingen stärka eller försvaga immunförsvaret. Med rätt näring från vitaminer och mineraler bygger vi upp ett bra skydd mot bakterier och virus.

Minska risken för förkylning genom att äta massor av grönsaker och undvik socker, snacks och snabbmat så långt som möjligt. Värmande grönsakssoppor, som den här, är precis vad kroppen vill ha i förkylningstider.

4. Ät extra d-vitamin

Forskning har visat att D-vitamin har en viktig roll i kroppens immunförsvar. Största delen av vårt d-vitamin får vi när solens UVB-strålar möter huden. Du kan också få i dig vitaminet genom att äta fet fisk och ägg.

Under vintern här i Norden kan kroppen inte tillverka d-vitamin eftersom UVB-strålarna inte når fram. Mellan september och april kan extra tillskott därför vara en bra idé, eftersom det är svårt att få i sig den mängd som behövs bara genom maten.

5. Håll dig varm

Klä dig ordentligt för att undvika förkylning. Även om inte kylan i sig gör dig sjuk så jobbar immunförsvaret sämre när du är nedkyld. Förutom att använda mössa, halsduk och vantar under vintern kan du hålla värmen genom att dricka te och äta varm lagad mat. Soppor och grytor värmer gott inifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top