Rårisgröt

Rårisgröt

4 portioner

 

Du behöver:

  • 4 dl råris
  • 8 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • salt
  •  2 dl valfri mjölk (t. ex. kokosmjölk eller havremjölk för mjölkfritt)

 

1. Valfritt: blötlägg gärna riset i dubbel mängd vatten och en matsked vinäger innan du lagar gröten. 12-24 timmar, ju längre desto bättre. Gröten blir då mer lättsmält och näringsupptaget ökar.

2. Skölj riset noga i vatten. Mät upp ris, vatten, kanelstång och salt i en stor gryta. Koka under lock på låg värme cirka 45 minuter eller tills det mesta av vattnet har absorberats. Rör om då och då.

3. Tillsätt mjölken och koka cirka 15 minuter tills gröten fått önskad konsistens.

4. Servera gröten med kanel, smör (ghee eller kokosolja för mjölkfritt), och valfri mjölk. Fikon och valnötter är också gott till.