Hemgjord mandelmassa doppad i choklad

p1040575-5

Ljuvligt god mandelmassa som lever upp till sitt namn genom att huvudingrediensen är just mandel och inte socker. Doppad i mörk choklad blir det perfekt som julgodis.

Hemgjord mandelmassa doppad i choklad

Cirka 15 bitar

 

Du behöver:

  • 200 gram sötmandlar
  • 1 msk lönnsirap (kan bytas ut mot annan sötning och mängden kan anpassas efter smak)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt
  • lite vatten eller vegetabilisk mjölk
  • 100 gram mörk choklad 70%

 

1. Skålla mandlarna och skala dem.

2. Använd en mandelkvarn eller mixer för att mala mandlarna. Mandelkvarnen ger en lenare mandelmassa och mixern en mer grovkornig.

3. Häll upp de malda mandlarna i en skål och blanda med vaniljpulver, salt och lönnsirap. Tillsätt vatten eller mjölk lite i taget tills du får en deg som går att forma till bollar.

4. Rulla mandelmassan till bollar eller andra former. Du kan också pressa ner den i former av silikon eller liknande. Stoppa in i frysen och låt stelna.

5. Smält ca 100 gram mörk choklad i vattenbad.

6. Ta fram mandelmassan från frysen och doppa i chokladen. Chokladen fäster bättre när mandelmassan är riktigt kall. Lägg på ett fat med bakplåtspapper. Stoppa in i frysen några minuter så chokladen stelnar. Doppa godiset i chokladen en gång till för att få ett tjockare lager. Förvara i kylen.

Saffranspannkaka på råris

 

Saffranspannkaka på råris

4 portioner

 

Du behöver:

  • 4 dl råris
  • 1 liter vatten
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 0,5 gram saffran
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • smör, ghee eller kokosolja till formen

 

1. Valfritt: blötlägg gärna riset i dubbel mängd vatten och en matsked vinäger innan du lagar gröten. 12-24 timmar, ju längre desto bättre. Riset blir mer lättsmält och näringsupptaget ökar.

2. Skölj riset noga och lägg det tillsammans med en liter vatten i en gryta. Täck med lock och koka riset på låg värme i 45 minuter eller tills vattnet absorberats.

3. Häll i kokosmjölken och koka tills gröten tjocknat. Tillsätt saffran och blanda ordentligt. Vispa två ägg lätt och blanda i dem i gröten.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Smörj en ugnsfast form med smör, ghee eller kokosolja och häll ner gröten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Gott att servera med en klick grädde och granatäppelkärnor, bär eller sylt.

Surkålssallad med morötter, pepparrot & ingefära

Många julbord är köttiga, gräddiga, feta och kolhydratrika. Ett bra sätt att slippa bli övermätt, dåsig och illamående är att balansera upp med fräscha grönsaker. Prova min smakrika surkålssallad för ett snabbfixat grönt och fräscht tillskott till julbordet. Surkål lugnar ner magen samtidigt som det ger en hälsosam tarmflora och stärker immunförsvaret.

Surkålssallad med morötter, pepparrot & ingefära

10-12 portioner

 

  • 500 g surkål
  • 2-3 morötter
  • 2 msk pepparrot
  • 1 msk ingefära
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap eller stark senap
  • 2 tsk kumminfrön
  • svartpeppar
  • salt
  • 1 kruka färsk timjan

 

1. Riv morötter, pepparrot och ingefära. Lägg tillsammans med surkål i en stor skål.

2. Blanda en dressing på olivolja, senap och kumminfrön. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över surkålssalladen.

3. Hacka timjan grovt eller klipp ner den i salladen, spara lite till garnering.

4. Blanda salladen ordentligt så allt blir jämnt fördelat.  Servera direkt eller förvara väl försluten i kylen. Smakerna blir tydligare när salladen fått stå till sig lite.

5. Toppa med färsk timjan vid servering. Surkålssalladen står sig minst 5 dagar i kylen.

Sockerfri & snabblagad glögg

glogg-tranbar

Sockerfri tranbärsglögg

4 portioner

Du behöver:

  • 1 liter osötad tranbärsdryck
  • 2 kanelstänger
  • 15 kardemummakärnor
  • 10 nejlikor
  • 4 st stjärnanis
  • 2 msk färsk ingefära, skivad
  • 1 ekologisk apelsin, skivad

 

Blanda allt i en gryta och värm upp. Låt sjuda 30 minuter och sila sedan glöggen. Servera direkt eller häll upp på väl rengjord flaska och förvara i kylen. Drick upp inom en vecka.

Pepparkakspudding på havre med hemgjord blåbärssylt

Pepparkakspudding på havre med hemgjord blåbärssylt

6-8 portioner

 
Du behöver:

Gröt (kan kokas i förväg och förvaras i kylen)

  • 3 dl hel havre (t. ex. Saltå Kvarns) eller 4 dl havregryn
  • 6 dl eller 8 dl vatten

Pudding

  • färdigkokt havregröt
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 2  lättvispade ägg
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 st mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma

Sylt

  • 2 dl frysta blåbär
  • 2 -3 krm fiberhusk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • eventuellt sötning

 

1. Valfritt: blötlägg havren om du använder hela kornet. Mängden vatten ska vara dubbelt så mycket som havre. Tillsätt en matsked vinäger i  vattnet. Blötlägg 12-24 timmar, ju längre desto bättre. Havren blir mer lättsmält och näringsupptaget ökar. Havregryn behöver inte blötläggas.

2. Skölj havren ordentligt efter blötläggning. Mät upp nytt vatten och koka havren 45 minuter. Gröten kan förvaras i kylen tills du gör puddingen.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Tillsätt kryddorna, kokosmjölken och äggen till gröten. Rör ordentligt.
4. Smörj en ugnsform med kokosolja, smör eller ghee och häll i smeten. Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt svalna något samtidigt som du gör blåbärssylt genom att tina blåbär i en gryta. Tillsätt vaniljpulver och lite fiberhusk i taget, för att få en tjockare konsistens. Söta sylten om du vill.