Få mer energi när du känner dig trött hela tiden

Få mer energi när du känner dig trött hela tiden

Tänk dig att du har ett energikonto där du kan göra uttag eller insättningar. Allt du gör antingen minskar eller ökar energinivån på ditt konto.

När kontot är välfyllt mår du toppen. Du orkar med det du vill, är glad, avslappnad och kan njuta av livet.

Ett tomt energikonto ger motsatt känsla. Livet blir mörkt och tungt. Ingenting känns roligt och du orkar knappt ta dig upp ur sängen på morgonen.

Nivån på ditt energikonto kan inte alltid vara hög, eftersom livet har både upp- och nedgångar. Ingen kan vara pigg och glad hela tiden. Inte ens du. Men du kan se till att göra saker varje dag som laddar dig med energi, så du har en buffert för de tyngre dagarna.

Det viktigaste att komma ihåg är att du, och ingen annan, väljer hur mycket energi du gör av med och hur mycket du fyller på med. Ju mer du tar hand om dig och gör saker du mår bra av desto mer energi får du.

 

Så kan du få mer energi

 

1. Drick ordentligt med vatten

Din kropp består till 65% av vatten och det är viktigt att fylla på med nog mycket vatten varje dag. Om vätskebalansen rubbas minskar blodflödet till dina organ vilket gör att du känner dig trött och hängig. Drick ungefär 1,5 liter vatten per dag, mer om svettas under träning eller om det är varmt ute.

Kaffe, svart te och alkohol har en vätskedrivande effekt så drick mindre av det för att behålla en bra vätskebalans.

 

2. Ät näringsrik mat

Anledningen till att du måste äta mat är att kroppen behöver byggstenar från kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler för att fungera som den ska. Utan mat kan du inte skapa energi.

Det finns två enkla saker du kan göra för att höja din energinivå.

Nummer ett är att äta mer grönsaker, helst till varje måltid. Grönsaker ger kroppen en massa näring som hjälper till att skapa energi i cellerna.

Nummer två är att äta mindre socker, eftersom det tar mer energi i det långa loppet än det ger. Energikicken du får när du äter socker går ganska snabbt över och efter en stund känner du dig istället hängigare än du gjorde innan.

 

3. Hjälp kroppen med extra näringsämnen

Låg energinivå kan bero på brister på viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att kunna producera energi. Om du känner dig trött hela tiden och inte hittar någon annan orsak kan det vara så att du behöver extra tillskott av till exempel vitamin b12, d-vitamin eller magnesium.

En näringsterapeut kan hjälpa dig undersöka vilka näringsämnen som skulle kunna hjälpa dig.

 

4. Rör på dig

När du är trött och inte orkar ta dig upp ur soffan känns träning kanske som det sista du vill göra. Men trots att det kräver energi att röra på kroppen ger det också så mycket mer energi tillbaka.

När jag säger att du ska röra på dig menar jag inte att du måste gå till gymmet och dra av ett svettigt spinningpass. Det räcker faktiskt med en vanlig promenad, ett yogapass eller simning.

När du rör på kroppen och tränar din kondition sätter dina celler igång med att producera mer energi för att kunna täcka det ökade behovet. Regelbunden rörelse ökar med andra ord din kropps energiproduktion. Visst är det smart?

 

Säga nej utan dåligt samvete

Nej är ett av de allra svåraste orden att säga för många av oss, samtidigt som det är ett av de viktigaste. För få nej leder lätt till att vi känner oss stressade eftersom vi tar på oss för mycket. Trots att det känns jobbigt kan vi faktiskt säga nej utan dåligt samvete. Jag ska förklara hur.

Genom att alltid säga ja till allt och alla fyller vi våra dagar och veckor med så mycket aktiviteter och måsten att det inte finns någon tid kvar att ta hand om oss själva.

När vi stressar på dag ut och dag in utan att stanna upp och ladda om blir vi till slut så slutkörda att det börjar slita på vår hälsa.

Kroppen har ett otroligt smart skyddssystem som larmar och visar väldigt tydligt när det är dags att ta det lugnare. Om vi inte lyssnar på signalerna kroppen skickar oss kan det leda till att vi blir riktigt sjuka och får en lång väg tillbaka till återhämtning.

När vi börjar känna av återkommande kroppsliga tecken på stress som spänningar i muskler, yrsel, sömnproblem, hjärtklappning, svårigheter att andas, energilöshet, trötthet, huvudvärk, migrän, ständig irritation och koncentrationssvårigheter är det därför viktigt att ta det på allvar och göra förändringar.

Att säga nej är något av det viktigaste vi kan göra för vår hälsa. Nej är ett magiskt ord som ger oss utrymme och tid att ta hand om oss så vi kan återhämta oss när vi känner oss stressade och slitna.

När vi säger nej visar vi för andra och oss själva att vi tar ansvar för vår hälsa och att vi tar våra gränser på allvar. Som bonus blir vi starkare i oss själva och säkrare på vad vi vill och inte vill när vi börjar sätta gränser och säga nej.

Det kan vara svårt att sätta tydliga gränser och vi får ofta dåligt samvete när säger nej. Vi tror att vi sviker chefen, vännerna och familjen som alla behöver oss.

Det vi ofta glömmer bort är att vi faktiskt sviker oss själva genom att inte ta våra egna behov och vår hälsa på allvar. Mår vi inte bra kan vi inte heller hjälpa någon.

Därför kan vi säga nej utan dåligt samvete

  • Genom att säga nej visar vi att vi väljer vad som är viktigt för oss. Personer i vår omgivning kommer då förstå att de gånger vi säger ja betyder det verkligen JA!
  • Andra märker när vi tackat ja till att ses trots att vi egentligen inte har tid eller lust. Även om vi tror att vi är diskreta när vi sneglar på klockan kan de känna att vi egentligen inte vill vara där.
  • För varje gång vi säger nej frigör vi tid som innebär att vi kan säga ja till något annat som vi hellre vill göra och som vi mår bra av.
  • Vi säger nej för att spara vår energi till när den verkligen behövs, det tjänar både vi och alla omkring oss på.
  • Anledningen till att vi säger nej är att vi tar våra behov och vår hälsa på allvar. Det är något att vara stolt över!

Glutenfria pepparkaksmuffins med pecorino

pepparkaksmuffins-glutenfria

Glutenfria pepparkaksmuffins med pecorino

15 stycken

 

Du behöver:

  • 100 g smör (byt ut mot kokosolja eller ghee för mjölkfria muffins)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl kokossocker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa havssalt
  • 0,5 dl mjölk 
  • riven pecorino till topping (uteslut för mjölkfria muffins)

 

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret och låt svalna något.

3. Blanda alla torra ingredienser förutom kokossockret i en bunke.

4. Vispa äggen och kokossockret luftigt med elvisp.

5. Rör ner mjölblandningen, smöret och mjölken i äggblandningen. Blanda till en jämn smet.

6. Placera ut muffinsformar på muffinsplåt eller vanlig ugnsplåt. Fyll formarna med smet till 2/3. Strö pecorino över varje muffins.

7. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Håll koll så de inte blir torra. Låt svalna innan servering.

Varm quinoasallad med grönkål & brysselkål

Varm quinoasallad med grönkål & brysselkål

4 portioner

 

Sallad

  • 4 portioner quinoa
  • 8 grönkålsblad
  • 500 gram färsk brysselkål
  • 1 gul lök
  • kokosolja eller smör till stekning

Dressing

  • 1 dl olivolja
  • 2 msk dijonsenap eller stark senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • havssalt
  • svartpeppar

 

1. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan.
2. Ta bort de yttre lagren av brysselkålen och strimla den. Plocka av grönkålsbladen från stjälken och strimla. Strimla löken.
3. Hetta upp smör eller olja i en medelvarm stekpanna och stek löken tills den mjuknar. Lägg båda kålsorterna i pannan och stek under omrörning några minuter.  Rör ner quinoan.
4. Blanda en dressing på olivolja, senap, örter, salt och peppar. Häll dressingen över den varma salladen och blanda ordentligt. Servera på ett uppläggningsfat.

Glutenfri saffranskaka med fikon – utan socker och mjölk

Glutenfri saffranskaka med fikon

4 portioner

 

Du behöver:

  • 100 g kokosolja eller ghee (smör om du tål)
  • 0,5 gram saffran
  • 2 ägg
  • 2 små mosade mogna bananer
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl polenta
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl valfri vegetabilisk mjölk (vanlig om du tål)
  • 6 torkade fikon

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält ghee, kokosolja eller smör och rör ner saffran.
3. Vispa äggen fluffiga med elvisp.
4. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten tillsammans med de mosade bananerna. Häll på smöret och mjölken. Blanda till en jämn smet. Hacka eller klipp fikonen små bitar och rör ner i smeten.
6. Smörj en springform eller pajform och bröa den med kokosflingor eller polenta. Häll ner smeten och grädda kakan cirka 20 minuter. Låt svalna något före servering.