skip to Main Content

3 hälsosamma sätt att använda brännässlor

Lagom till brännässlans dag 4 maj kan du se de mörkgröna stickiga plantorna kika fram. Trots att de kan verka otrevliga är brännässlor en av de mest hälsosamma växter vi har i Sverige.

De innehåller mängder av vitaminer och mineraler, mest C-vitamin, kalcium, kalium och magnesium. Från nässlor kan vi även få i oss serotonin och acetylkolin, som är viktiga signalsubstanser i kroppen.

Använd handskar när du plockar nässlorna för att undvika att bränna dig.

Här kommer tre bra sätt att ta till vara på brännässlornas hälsoegenskaper.

1. Te

Te på nässlor är supergott, enkelt att göra och kan drickas varje dag. Nässelte stärker njurarna, ger näring åt hud och hår, kan läka hudproblem och hjälpa mot förstoppning.

Gör ditt nässelte så här:
Hacka ett par teskedar nässlor och lägg i en kopp. Häll på hett vatten, täck koppen och låt dra 15 minuter.

2. Soppa

Nässelsoppa är en inte bara gott och näringsrikt utan också superbilligt och miljövänligt.

Gör din nässelsoppa så här (ca 4 portioner):
Skölj 2 liter nässlor, rensa bort grova delar och rötter. Lägg nässlorna i en kastrull, täck med 5 dl vatten och koka 5 minuter. Häll av och spara vattnet. Hacka nässlorna fint.

Smält 1 msk smör i kastrullen och vispa ihop med 3 msk valfritt mjöl (t. ex. rismjöl eller majsmjöl). Häll på nässelspadet, nässlorna och ytterligare 5 dl vatten. Koka upp och låt soppan tjockna något innan du smakar av den med salt och peppar. Tillsätt någon deciliter valfri grädde om du vill. Servera med kokt ägg.

3. Nässelvatten till ekologisk odling

Brännässlor är inte bara nyttigt för oss, utan även för våra växter. De flesta typer av växtnäring som finns att köpa innehåller onödiga och ibland till och med giftiga ämnen.

För dig som vill odla helt ekologisk är nässelvatten ett perfekt alternativ, som är både näringsrikt och stärkande för dina plantor. Plocka hela plantor av brännässlor och lägg dem i en hink. Fyll på med vatten så det täcker nässlorna och låt stå en vecka innan du använder nässelvattnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back To Top